Okostábla elsősegély

Tananyagaink aktiválása

Email Nyomtat PDF

Szoftvereink értékesítése licenszek formájában történik, azaz vevőink vásárláskor adott számú számítógépen való használatra vásárolják meg szoftvereinket. Mivel azt, hogy a vásárló hány számítógépre telepíti a szoftvert, nem tudjuk szabályozni (hiszen a hordozóként használt CD nem tudja megjegyezni, hányszor használták), ezért van szükség az aktivációs eljárásra. Így minden egyes jogosult használatról egységes nyilvántartást tudunk vezetni – amíg ebbe a szoftvert telepített számítógép nem kerül bele, a program használhatatlan marad, az aktivációs eljárást követően viszont bármikor használható a továbbiakban (feltéve, hogy nem időkorlátos verzióról van szó, ez esetben az aktiválás időpontjától számít a megadott időtartam).

A lemezeket a fentiekből következően akárhány számítógépre telepíthetik – ezt ha akarnánk se tudnánk megakadályozni. Viszont ezek a telepítések addig nem működnek, amíg nincsenek aktiválva. Mivel rendszerünk számolja, hányszor aktiválták a szoftvert, ha ez a szám eléri a megvásárolt licenszek számát, több érvényesítés nem lehetséges. Azaz, ha 3 db licenszet vásároltak, akkor az első három aktiváló számítógépen lesz a szoftver működőképes. Az, hogy az aktivált, használható példányokból egyszerre hány fut, nem lényeges.

Ha egy számítógépet újra kell telepíteni, a szoftver aktiváció is érvénytelenné válik, így újra kell aktiválni azt. Azonban ez újraaktivációnak számít, nem növeli a felhasznált licenszek számát, egy adott gépen tetszőleges alkalommal elvégezhető. Fontos tudni, hogy a program törlése a gépről nem szabadítja fel az elhasznált licenszet, tehát csak azon a gépen telepíthető újra, melyen eredetileg is aktiválva volt (természetesen, amennyiben nem volt még aktiválva a telepített példány, „büntetlenül” eltávolítható arról). Azt is jó tudni, hogy újraaktiváció csak akkor lehetséges, ha a hardver konfiguráció nem változott, ellenkező esetben már nem ugyanarról a számítógépről van szó, így az aktiváció érvénytelenné válik, a program nem indítható el. Ha ilyen helyzet áll elő, e-mailben vagy telefonon kell megkeresnie minket, és adunk plusz licenszet a használathoz.

 
 

Ne ess pánikba!

Email Nyomtat PDF
Itt gyűjtjük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, problémákat. Ha nem talál választ a kérdésre, keressen bennünket elérhetőségeinken, szívesen segítünk!


Kérdés: Iskolánk vett egy QRF300-as típusú szavazórendszert. A telepítés sikeres volt, de a program megnyitásakor a következő üzenet jelenik meg: Nincs befogadó. Mi a teendő?

Válasz: Indítsa újra a számítógépet, és utána csatlakoztassa az USB vevőegységet, és indítsa el a szavazórendszer programját. Ekkor már látni fogja a program a vevőegységet, és tud vele dolgozni.

Kérdés: Időnként szaggatottan ír a toll? Meghibásodott valami?

Válasz: A tábla hátsó részén lévő elektronika-egységből mozdulhatott ki a kábel. Csavarozza le a dobozt, és igazítsa meg a kábelt. Ha ezután is észleli a problémát, és van másik ugyanilyen típusú táblája, érdemes megnézni, hogy ott is jelentkezik-e a probléma ugyanezzel a tollal.
 

Alapvető fogalmak

Email Nyomtat PDF
Digitális - A „digitális” szót leggyakrabban a számítástechnika és az elektronika területén használják, különösen azokon a területeken, ahol a való világ információit konvertálják át bináris számokká. Ilyenek például a digitális hang(zás) és a digitális fényképezés. A digitális adat-átvivő jelek az elektronikus, vagy optikai impulzus két lehetséges értéke közül az egyiket vehetik fel. A logikai 1 (van impulzus) vagy 0 (nincs impulzus) értékeket. (Forrás: wikipedia)

Dokumentumkamera – más néven vizualizáló - Egy digitális eszköz, melybe kamerát szereltek, aminek segítségével dokumentumokat, könyvlapokat, tárgyakat vetíthetünk ki, fényképezhetünk le, és utána a képre írhatunk, mindezt pedig összeköthetjük interaktív táblánkkal. A készült képek azonnal hozzáférhetőek, módosíthatóak, feldolgozhatóak.

Interaktív - Olyan rendszer, szoftver, amely kétirányú kommunikációra képes, így viselkedésük, működésük nem előre meghatározott. Tágabb értelemben, kilépve az IT világából interaktívnak tekinthető 2 fél közötti kommunikáció is.

Interaktív tábla - Az interaktív tábla egy vezérlőeszköz a számítógéphez. Rávetítjük a képet a projektorral, és úgy használjuk, mintha az egész egy nagy monitor lenne, amin az egér helyett egy tollal, vagy az ujjunkkal mozgatjuk az egérmutatót.

Az interaktív tábla olyan, az üzleti szférában és a pedagógiában is jól hasznosítható információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát egy számítógéppel (és projektorral) úgy, hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, szoftverében objektumokat tudunk mozgatni, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak. Alapfunkcióit tekintve egy bemeneti perifériáról beszélhetünk, amelynél, mint minden számítástechnikai hardvereszköznél, folyamatosan jelennek meg újdonságok. (Forrás: wikipedia)

Palatábla – lsd. Távvezérlő digitális eszközök

Projektor - A projektor, videoprojektor vagy digitális vetítő a számítástechnikában egy kimeneti eszköz. A számítógéptől egy kábelen videojelet kap, és az ennek megfelelő képet a lencséjén keresztül kivetíti egy külső felületre, például falra, vászonra stb. A videoprojektort elsősorban konferenciákon és előadásokon használják prezentációk bemutatására. Bár drága eszköz, használata terjed az iskolai oktatásban (kiváltva az írásvetítőket), sőt a „házimozikban” is.

A videoprojektorok fontos tulajdonsága a felbontás. Tipikus hordozható projektor felbontások és elnevezések: SVGA (800×600 pixel), XGA (1024×768 pixel), 720p (1280×720 pixel) és 1080p (1920×1080 pixel).

A videoprojektorok másik fontos tulajdonsága a fényerő, amit lumenben (röv. „lm”) mérnek. Az 1500 és 2500 lm közti fényerejű projektorok csak elsötétített szobában, kis felületre képesek jól látható képet vetíteni. 2500 és 4000 lm közti készülékkel homályos teremben közepes méretű felületre, 4000 lm felettivel pedig nagyméretű felületre lehet vetíteni olyan teremben, ahova nem süt be a nap és villannyal sincs megvilágítva. A láthatóság szempontjából a kivetített kép mérete is lényeges, mert a készülék fényereje konstans, holott a vetített képméret növelésével a megvilágításhoz szükséges fényerőnek a képméret területével arányosan kellene növekednie. (Forrás: wikipedia)

Távvezérlő digitális eszközök - olyan digitális eszköz, melynek segítségével vezérelhetjük számítógépünket. A kis méretű, hordozható „palatábla” rádiójelek segítségével kommunikál a számítógéppel, és így attól távol elhelyezkedve is irányíthatjuk gépünket. Nagyobb testvére a digitális panel, mely már lcd kivetítővel is rendelkezik, így az eszközön láthatjuk is, éppen mit csinálunk.

Vizualizáló – lsd. Dokumentumkamera

 


Ön itt van: Főoldal Okostabla elsősegély

Elérhetőségeink

Stiefel Eurocart Kft. |  1155 Budapest, Kolozsvár u. 13., +36 (1) 451-20-16